Jesteś: www.biotanika.pl | Przepisy | Desery | Ciasto marchewkowe Kasi

Ciasto marchewkowe Kasi

Składniki

  • 3-4 starte marchewki
  • 5 łyżek mleka (np. sojowe, ryżowe),
  • 20 dag cukru, fruktozy lub słodu,
  • 1/2 kilograma mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki oleju lub oliwy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 kawałek świeżego, utartego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • bakalie: 20 dag rodzynek i suszonych owoców, 15-20 dag orzechów włoskich.

Przepis

Cukier mieszamy z olejem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze umytą i obraną marchewkę ucieramy na papkę. Można do tego użyć tarki o drobnych oczkach, lub sokowirówki (wtedy mieszamy sok z przetartą marchewką)- tak jest dużo szybciej. 

Dodajemy startą marchew i ugniatamy ciasto. Następnie dodajemy bakalie, imbir i resztę przypraw. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dolewamy trochę mleka, a jeśli zbyt luźne, dosypujemy mąki. 

Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące. Przekładamy je do natłuszczonej foremki i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni.

Ciasto marchewkowe można podawać z bitą śmietanką sojową oraz polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Przepis tygodnia

przepisy/desery/ciasto_marchewkowe_kasiCiasto marchewkowe Kasi