Jesteś: www.biotanika.pl | Przepisy | Desery | Wegańskie ciasto karobowe z polewą

Wegańskie ciasto karobowe z polewą

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej drobnomielonej,
  • 3 łyżki karobu,
  • 10 łyżek stołowych syropu z agawy,
  • 12 łyżek oleju ryżowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym,
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 2 szklanki zimnej wody,
  • 2 lyżki octu jabłkowego.

Polewa:

  • 1/4 szklanki karobu,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 1,5 łyżeczki kuzu lub mączki z tapioki,
  • 3/4 szklanki wody.

 

Przepis

Ciasto:

Składniki wymieszać w podanej wyżej kolejności. Całość wymieszać i wyłożyć na blachę nasmarowaną olejem i obsypaną otrębami lub płatkami owsianymi.

Piec około 50 minut w temperaturze 150 stopni.

Polewa:

Wszystkie składniki (oprócz kuzu) mieszamy i podgrzewamy. Do gotującego się płynu dodajemy kuzu rozpuszczone w odrobinie zimnej wody i mieszamy podgrzewając na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.

Wylewamy polewę na ostudzone ciasto.


Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, rodzynkami, ekspandowanym amarantusem.

 

Przepis dodany dzięki uprzejmości naszej Klientki- pani Rybki. Dziękujemy!

Przepis tygodnia

przepisy/desery/ciasto_marchewkowe_kasiCiasto marchewkowe Kasi