Jesteś: www.biotanika.pl | Przepisy | Przyprawy | Gomasio - makrobiotyczna przyprawa z sezamu

Gomasio - makrobiotyczna przyprawa z sezamu

Składniki

  • Sezam niełuszczony,
  • Drobna sól morska

Przepis

Ziarno sezamu opłukać pod zimną wodą na sicie. Prażyć na suchej, rozgrzanej patelni do uzyskania orzechowego zapachu (około pięciu minut ). Dodać sól w stosunku 1:10. Przesypać do moździerza (najlepszy jest do tego japoński, gliniany z pionowymi rowkami zwany suribachi) i utrzeć.

Jako produkt zastępczy dla soli można użyć prażonych alg wakame.

Dla wzbogacenia w minerały można zmieszać gomasio ze sproszkowaną spiruliną (w dowolnej proporcji).

W sklepie dostępne jest również gotowe gomasio.

Właściwości:
Gomasio wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, stymuluje metabolizm, wzmacnia układ nerwowy, przywraca równowagę alkaliczną we krwi i regeneruje flotę bakteryjną jelit.

Zastosowanie:
Gomasio można wykorzystać jako posypkę do ryżu, kasz, warzyw gotowanych na parze (na przykład kalafior lub brokuł), sałatek, kanapek itp.

Wzorowane na informacjach z książki "Potrawy makrobiotyczne"
autorstwa Loli Curto (wyd.
publicat)

Przepis tygodnia

przepisy/desery/ciasto_marchewkowe_kasiCiasto marchewkowe Kasi